کامپیوترها در دنیای امروزی به عضو جدایی ناپذیری از کسب و کار و تجارت تبدیل شده‌اند. تقریباً همه ما روزانه با شبکه سر و کار داریم، چه از طریق اتصال به اینترنت و چه با کار کردن در یک سازمان. کامپیوترها نه تنها در فعالیت‌های حرفه‌ای و تجاری، بلکه در کارهای روزمره شخصی نیز نقش پررنگی دارند . شبکه های کامپیوتری دنیایی گسترده به حساب می‌آیند که روز به روز اهمیت بیش‌تری پیدا می‌کنند و نقش آن در کسب و کارها پر رنگ‌تر می‌شود. بنابراین، این حوزه بازار کار گسترده‌ای دارد و با حرفه‌ای شدن در این زمینه می‌توان به درآمد قابل قبولی دست یافت

شبکه های رایانه ای

کامپیوترها در دنیای امروزی به عضو جدایی ناپذیری از کسب و کار و تجارت تبدیل شده‌اند. تقریباً همه ما روزانه با شبکه سر و کار داریم، چه از طریق اتصال به اینترنت و چه با کار کردن در یک سازمان. کامپیوترها نه تنها در فعالیت‌های حرفه‌ای و تجاری، بلکه در کارهای روزمره شخصی نیز نقش پررنگی دارند .

شبکه های کامپیوتری دنیایی گسترده به حساب می‌آیند که روز به روز اهمیت بیش‌تری پیدا می‌کنند و نقش آن در کسب و کارها پر رنگ‌تر می‌شود.

بنابراین، این حوزه بازار کار گسترده‌ای دارد و با حرفه‌ای شدن در این زمینه می‌توان به درآمد قابل قبولی دست یافت

 

اما وقتی می گوییم انواع شبکه ‌های کامپیوتری، منظورمان چیست؟

 

تعریف 1 : شبکه مجموعه ای از رایانه هاست که با استفاده از روشی خاص به یکدیگر متصل شده و از امکانات یکدیگر به طور مشترک استفاده می کنند

تعریف 2 : به گروهی از کامپیوتر ها و ابزار های جانبی مرتبط که توسط کانال های ارتباطی به یکدیگر متصل شده اند و توانایی به اشتراک گذاری منابع را بین کاربران دارا باشند، شبکه گفته می شود.

تعریف 3 : به اتصال دو یا چند کامپیوتر با هدف تسهیل ارتباطات، اشتراک گذاری سخت افزار ها و نرم افزارها و اشتراک‌گذاری داده‌ها و اطلاعات، شبکه کامپیوتر میگویند.

 

این کامپیوتر ها با استفاده از دستگاه هایی مانند سوئیچ و روتر و بهم متصل می شوند،

البته امروزه به جز کامپیوترو رایانه های شخصی دستگاه های زیادی مانند سیستم های دوربین مداربسته، تلفن های شبکه (VoIP) ، تلفن های هوشمند و کنسول های بازی می توانند به شبکه متصل شوند.

 

مزایای شبکه :

  • به اشتراک گذاری داده ها

 

  • به اشتراک گذاری منابع سخت افزاری

از جمله مزایای شبکه که به‌ ویژه برای شرکت‌های بزرگ ضروری و بسیار مهم است اشتراک گذاری تعداد زیادی منابع با حجم وسیعی از افراد است. مانند پرینتر

 

  • ساخت گروه های کاری (پیام رسان ها)
  • تبادل پیام های الکترونیکی

 

مزایای شبکه

  1. افزایش دسترسی به اطلاعات در شبکه
  2. سهولت اشتراک گذاری منابع در شبکه
  3. انعطاف پذیری بالای شبکه
  4. مقرون به صرفه بودن شبکه
  5. افزایش فضای ذخیره سازی
  6. ذخیره سازی مرکزی داده ها در شبکه
  7. عضویت آسان افراد در شبکه
  8. حل سریع مشکلات
  9. مطمئن بودن شبکه
  10. امنیت شبکه با احراز هویت

 

افزایش دسترسی به اطلاعات در شبکه

شبکه در کنار دسترسی کامل به وب، سبب توسعه راه های ارتباطی می شود که قبل از توسعه غیرممکن است.

پیام‌رسانی می‌تواند برای کاربران شبکه این امکان را فراهم کند که بلادرنگ صحبت کنند و فایل‌ها را برای افراد شبکه و همچنین در سراسر دنیا ارسال نمایند. همچنین امکان دسترسی به حجم وسیعی از اطلاعات مفید از جمله مطالب مرجع، اخبار و رویدادهای جاری را برای اعضای شبکه از مزایای شبکه است.

 

سهولت اشتراک گذاری منابع در شبکه

از جمله مزایای شبکه که به‌ ویژه برای شرکت‌های بزرگ ضروری و بسیار مهم است اشتراک گذاری تعداد زیادی منابع با حجم وسیعی از افراد است.

 

انعطاف پذیری بالای شبکه

از مزایای شبکه انعطاف بسیار بالای آن است چرا که به کاربران این فرصت را می دهد تا همه چیز را در مورد چیزهای ضروری را جستجو نمایند. علاوه بر این افراد به تمام اطلاعاتی که برای دریافت و به اشتراک گذاری نیاز دارند، دسترسی پیدا کنند.

 

مقرون به صرفه بودن شبکه

راه اندازی شبکه کامپیوتری روی سیستم کاربران شبکه هزینه زیادی نخواهد داشت زیرا ماندگار بوده و می تواند به طور موثر اطلاعات را با سایر اعضای شبکه به اشتراک بگذارد.

از سایر مزایای شبکه عدم نیاز به تغییر منظم شبکه است.

همچنین از طریق شبکه های کامپیوتری می توان از بسیاری از نرم افزارهای موجود استفاده کرده که می توانند در سیستم یا سرور شما نصب شده و سپس توسط ایستگاه های کاری مختلف شبکه مورد استفاده قرار گیرند.

 

افزایش فضای ذخیره سازی

اطلاعات، فایل ها و منابع با افراد دیگر به اشتراک گذاشته می شود، بنابراین باید اطمینان حاصل شود که تمام داده ها و محتوا به درستی در سیستم ذخیره می گردند. با استفاده از شبکه می توان همه این موارد را بدون هیچ زحمتی انجام داد در حالی که تمام فضای مورد نیاز برای ذخیره سازی را در اختیار کاربر شبکه است.

 

مزایای شبکه (سری 2)

  1. ذخیره سازی مرکزی داده ها در شبکه : از دیگر مزایای شبکه این است فایل ها را می توان در یک گره مرکزی (سرور فایل) ذخیره کرد که می تواند به اشتراک گذاشته شود و در دسترس تک تک کاربران یک سازمان موجود در شبکه  قرار گیرد.
  2. عضویت آسان افراد در شبکه : برای پیوستن به شبکه کامپیوتری نیاز به توانایی یا دانش خاصی نیست. این امر سبب می شود تا همه براحتی از مزایای شبکه و اتصال به آن بهره ببرند.
  3. حل سریع مشکلات :از آنجایی که یک شبکه گسترده به چند زیرشبکه کوچک تر تقسیم می شود و تمامی آن ها نیز بطورکامل از نظر امنیتی حفاظت می شوند، مشکلات موجود در شبکه را می توان در زمان کمتری حل نمود و یکی از کاربردی ترین مزایای شبکه می باشد.
  4. مطمئن بودن شبکه : قابلیت اطمینان شبکه یکی دیگر از مزایای شبکه بوده و به معنای پشتیبان گیری از اطلاعات است. اگر به هر دلیلی همچون خرابی تجهیزات یا اطلاعات در یک رایانه ضعیف یا غیرقابل دسترسی می‌شوند، اطلاعات مشابه دیگری در ایستگاه کاری دیگر برای استفاده در آینده قابل دسترسی است، که باعث می‌شود کار نرم و بدون وقفه انجام شود.
  5. امنیت شبکه با احراز هویت :از مزایای شبکه می توان به تایید هویت اشاره کرد. بدین صورت که دسترسی به اطلاعات کاربران یا برنامه های خاص تنها برای دسترسی های تایید شده انجام پذیر است و هیچ فرد دیگری نمی تواند از این اطلاعات بدون احراز هویت استفاده نماید.

 

لیست معایب شبکه های کامپیوتری

1. فاقد استقلال است.

شبکه‌های رایانه‌ای شامل فرآیندی است که با استفاده از رایانه انجام می‌شود، بنابراین افراد به جای تلاش برای انجام وظایف خود، بیشتر به کار رایانه‌ای متکی خواهند بود. جدا از این، آنها به سرور فایل اصلی وابسته خواهند بود، به این معنی که اگر خراب شود، سیستم بی فایده می شود و کاربران را بیکار می کند.

 

2. مشکلات امنیتی ایجاد می کند.

از آنجایی که تعداد زیادی از افراد از یک شبکه کامپیوتری برای دریافت و اشتراک گذاری برخی از فایل ها و منابع خود استفاده می کنند، امنیت یک کاربر خاص همیشه در خطر است. حتی ممکن است فعالیت های غیرقانونی رخ دهد که باید مراقب و آگاه باشید.

 

3. فاقد استحکام است.

همانطور که قبلا گفته شد، اگر سرور اصلی یک شبکه کامپیوتری خراب شود، کل سیستم بی فایده خواهد شد. همچنین، اگر یک دستگاه پل یا یک سرور پیوند مرکزی داشته باشد که از کار بیفتد، کل شبکه نیز متوقف می شود. برای مقابله با این مشکلات، شبکه های بزرگ باید یک کامپیوتر قدرتمند داشته باشند تا به عنوان سرور فایل عمل کند تا راه اندازی و نگهداری شبکه آسان تر شود.

 

4. امکان حضور بیشتر ویروس های کامپیوتری و بدافزارها را فراهم می کند.

مواردی وجود دارد که فایل های ذخیره شده به دلیل ویروس های رایانه ای خراب می شوند. بنابراین، مدیران شبکه باید به طور منظم سیستم و فایل های ذخیره شده را به طور همزمان بررسی کنند.

 

5. استفاده از پلیس سبک آن باعث ترویج اعمال منفی می شود.

مشاهده شده است که برقراری ارتباط اینترنتی کاربران باعث ایجاد رفتار نامطلوب در بین آنها شده است. با توجه به اینکه وب میدان مین حواس‌پرتی است بازی‌های آنلاین، سایت‌های طنز و حتی سایت‌های پورنو

کارگران ممکن است در ساعات کاری خود وسوسه شوند. شبکه عظیم ماشین‌ها همچنین می‌تواند آنها را تشویق کند که به جای کار بر روی مسائل مربوط به کار، در اعمال غیرقانونی مانند پیام‌رسانی فوری و اشتراک‌گذاری فایل شرکت کنند. در حالی که بسیاری از سازمان‌ها سیاست‌های خاصی را در این زمینه ترسیم می‌کنند، اجرای آنها دشوار بوده و حتی باعث ایجاد خشم کارکنان شده‌اند.

 

6. به یک کنترل کننده کارآمد نیاز دارد.

برای اینکه یک شبکه کامپیوتری به طور کارآمد و بهینه کار کند، نیاز به مهارت های فنی بالا و دانش عملیات و مدیریت آن دارد. فردی که فقط مهارت های اولیه دارد نمی تواند این کار را انجام دهد. توجه داشته باشید که مسئولیت مدیریت چنین سیستمی زیاد است، زیرا تخصیص مجوزها و رمزهای عبور می تواند دلهره آور باشد. به طور مشابه، پیکربندی و اتصال شبکه بسیار خسته کننده است و نمی تواند توسط یک تکنسین معمولی که دانش پیشرفته ای ندارد انجام دهد.

 

7. نیاز به راه اندازی گران قیمت دارد.

اگرچه گفته می‌شود شبکه‌های کامپیوتری زمانی که در حال اجرا هستند، سیستمی ارزان هستند، هزینه راه‌اندازی اولیه آن بسته به تعداد رایانه‌هایی که باید متصل شوند همچنان می‌تواند بالا باشد. دستگاه های گران قیمت مانند روترها، سوئیچ ها، هاب ها و غیره می توانند هزینه را افزایش دهند. جدای از این موارد، در صورتی که ایستگاه های کاری داخلی نباشند، به کارت های رابط شبکه (NIC) نیز نیاز دارد.

 

 

انواع دسته بندی های شبکه :

انواع شبکه بر اساس وسعت جغرافیایی

انواع شبکه بر اساس رسانه ارتباطی

انواع شبکه بر اساس نوع ارتباط

انواع شبکه بر اساس نوع معماری

انواع شبکه بر اساس توپولوژی

انواع شبکه از نظر مدل سرویس دهی